Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.10.2024 23:54
U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu predstavljene knjige bosanskohercegovačkog pisca i novinara Refika Hodžića

U Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu održana je 3. oktobra 2024. godine književna večer na kojoj su  predstavljene knjige bosanskohercegovačkog pisca i novinara iz Sarajeva Refika Hodžića putopis "Helada Rijekom Okean" i "Posljednji heppenig iliti divljak i luđak".

Konstatirajući da je putopis najizvorniji i najprirodniji oblik romana , predstavljač knjige "Helada Rijekom Okean", akademik Esad Bajtal rekao je da se radi o formalno i sadržajno neobičnom tekstu u kojem se naratorski nenametljivo prepliću mitologija i historija, događaj i doživljaj, prostor i vrijeme. Hodžićev rukopis nudi čitavo mnoštvo interdisciplinarnih podataka iz helenskog perioda: historije, arhitekture, književnosti, slikarstva, kiparstva i drugih vidova života i umjetnosti. Smrtno i besmrtno, bogovi i ljudi, anđeli i demoni, himne, ode i svadbene pjesme, pjev sirena, sve je to strukturno neotuđivi dio armaturne mreže čudesnog Hodžićevog putopisnog štiva, koji računa na određenu vrstu predznanja čitatelja, ujedno nudeći mogućnosti kako sticanja novih tako i proširenja postojećih saznanja, kazao je Bajtal i dodao da ovaj putopis i mimo nakana te vrste otvara jedan stari misaoni horizont na kome mudrost, hrabrost, umjerenost i pravičnost figuriraju kao ključne vrline bivanja i jedini garant čovjekovog opstanka kao vrste.

Govoreći o svom putopisu, autor knjige Fikret Hodžić se osvrnuo i na sam naziv knjige. Zašto Helada Rijekom Okean? Naziv knjige je također metafora, proistekla iz mita o vodama ogromne rijeke Okean, koja optiče oko cijele zemlje i mora, nema izvora i praizvor je svega što postoji. Ovaj putopis je priča o vremenu, od zvjezdanih trenutaka helenizma i Helade do današnjih dana. To davnašnje doba autora je nekim posebnim magnetom privuklo sebi. I kao što svojevremeno napisao jedan od recenzenata knjige, pokojni Vlastimir Mijović :"Čitaće se ovo raritetno djelo i kad nas više ne bude, kao što i Helada, puno nakon svoje "zlatne ere" plijeni i stiče, poput Refika Hodžića, sve nove i nove poštovaoce i zaljubljenike, koji joj ponekad, svojom pisanom riječi, znaju dodati još po koju pametnu, još nerečenu o onome što stoljećima plovi kao Rijekom Okean".


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.