Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.7.2024 19:53
Ambasadorica Mirsada Čolaković predala akreditivna pisma predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Mirsada Čolaković predala je 17. jula 2024. godine akreditivna pisma predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu.

Nakon predaje akreditivnih pisama, ambasadorica Čolaković i turski predsjednik Erdoğan razmijenili su mišljenja o bilateralnim odnosima BiH i Turske i tom prilikom je konstatovano da su odnosi dvije zemlje dobri, uz obostranu želju da se i dalje održavaju i razvijaju na političkom, ekonomskom, obrazovnom, kulturnom planu, te drugim oblastima od interesa dviju zemalja. Turski predsjednik Erdoğan je potvrdio stav podrške teritorijalnom integritetu BiH. Izrazio je zabrinutost za situaciju u Gazi, te istakao da je za Tursku važan stav BiH kada je u pitanju situacija u regionu. Predsjednik Turske je poželio uspješan rad ambasadorici Čolaković i obećao svu pomoć i podršku, kako ličnu, tako i institucija Turske, posebno Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova.

Ambasadorica Čolaković se, između ostalog, u svom obraćanju turskom predsjedniku Erdoğanu zahvalila na datoj ličnoj i institucionalnoj podršci i ohrabrenju za njen diplomatski rad u Republici Turskoj te istakla iskrene želje za unapređenjem bilateralnih odnosa dvije zemlje, uz zajedničku saradnju i obostrano poštivanje, uvažavanje i povjerenje. 

Ambasadorica je u okviru redovnih i obaveznih protokolarnih aktivnosti, koji slijede nakon predaje akreditiva, danas položila vijenac u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka (Anıtkabir) i upisala se u Knjigu posjetilaca Mauzoleja.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.