Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.7.2024 23:30
Generalni konzul BiH u Milanu Dag Đumrukčić prisustvovao komemoracijama organizovanim povodom 11. jula u italijanskim gradovima Biella i Piacenza

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu, Republika Italija, Dag Đumrukčić prisustvovao je komemoracijama održanim u gradovima Biella i Piacenza u Republici Italiji  povodom  obilježavanja 11. jula i UN-ove rezolucije o Srebrenici.

U gradu Biella  13. jula 2024. godine organizovana je šetnja i komemoracija kojoj su uz generalnog konzula Đumrukčića prisustvovali gradonačelnik grada Biella Paolo Maggia, glumica, aktivistica i predstavnica prefekture Roberta Biagiarelli i predstavnici Islamske zajednice.
Okupljenima su se  obratili generalni konzul, gradonačelnik Paolo Maggia i organizatori skupa. U svom obraćanju generalni konzul Đumrukčić zahvalio je prisutnim za organizaciju  komemoracije u znak sjećanja na genocid, naglasivši da samo tako možemo doprinijeti da se genocid nikada ne zaboravi i ne ponovi, te da se nakon niza krivičnih pravosnažnih presuda za genocid od strane Međunarodnog suda u Hagu neće i ne smije dozvoliti negiranje genocida koje se događa u BiH i okruženju. Istakao je značaj usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN i činjenicu da će se svake godine u UN obilježavati dan sjećanja na genocid u Srebrenici.
 
Nakon šetnje ulicama grada Biella, u prostorijama opštine glumica i autorica Roberta Biagiarelli je izvela monodramu Srebrenica. Svojom izvanrednom izvedbom podsjetila je na strahote koje su prošli stanovnici Srebrenice i na genocid izvršen nad njima samo zato što su bili Bošnjaci-muslimani. Generalni konzul je čestitao Roberti Biagiarelli i pozvao je da posjeti Generalni konzulat u Milanu.
 
U  gradu Piacenza šetnja i komemoracija povodom genocida u Srebrenici organizovana je 14. jula 2024. godine uz prisustvo predstavnika gradske uprave Piacenza,  predstanika organizatora skupa i džemata Piacenza, a ispred  Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Milanu prisustvovao je generalni konzul Dag Đumrukčić.
 
Šetnja je krenula sa trga ispred Duoma u  Piacenzi do trga na kojem je održan skup koji su započele djevojke iz Piacenze izvođenjem ilahija i recitovanjem pjesama o stradanju u Srebrenici. Nakon toga se skupu obratio generalni konzul koji se  zahvalio prisutnim za organizaciju komemoracije u znak sjećanja na genocid i istakao značaj usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN.
 
Skupu je prisustvovao veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Piacenzi i koji su na dostojanstven način obilježili 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.