Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.7.2024 13:46
Ambasadorica BiH u R. Turskoj Mirsada Čolaković obratila se na komemorativnom skupu „Međunarodni dan osvrta i sjećanja na genocid u Srebrenici“

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj  Mirsada Čolaković obratila se 11. jula 2024. godine na komemorativnom skupu u Ankari koji je koordiniran od strane Ministarsva vanjskih poslova Republike Turske a   nakon odluke predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana  da 11. juli  zvanično proglasi za “Međunarodni dan osvrta i sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Odlukom predsjednika Erdogana o proglašenju 11. jula  kao Dana sjećanja na žrtve Srebrenice u Republici Turskoj ozvaničen je i početak implementacije sadržaja UN-ove rezolucije u svijetu. Inicijativa obilježavanja ovog datuma uključuje i osnivanje programa “Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije”, čiji je cilj očuvanje istorijskih  činjenica kroz obrazovni sistem Turske i na druge prikladne načine, sa težnjom sprječavanja poricanja i pogrešnih interpretacija genocida u budućnosti.

Ambasadorica Čolaković je tokom obraćanja između ostalog istaknula da je UN-ova rezolucija ključan korak na putu ka utemeljenju institucionaliziranog kolektivnog sjećanja na žrtve Srebrenice s ciljem očuvanja i poštovanja spomena na žrtve. Naglasila je da se danas diljem svijeta sjećamo žrtava sa posebnim pijetetom u nadi da će naša zajednička predanost pravdi i pomirenju doprinijeti izgradnji bolje budućnosti. Izrazila je svoju zahvalnost Republici Turskoj, koja je bila ko-sponzor UN-ove rezolucije, na uloženom diplomatskom naporu kojim je dodatno ojačan ovaj plemeniti cilj.

Pored visokih dužnosnika MVP-a  Republike Turske na komemorativnom skupu učestvovali su i predstavnici drugih relevantnih državnih institucija i organizacija.

U ime Republike Turske, na komemoraciji je govorio zamjenik ministra vanjskih poslova, ambasador Mehmet Kemal Bozay. U svom obraćanju istakao je da je rezolucija usvojena sa ciljem da osudi sve koji ne priznaju genocid. Istaknuo je da je Srebrenica velika tragedija koja nije samo bosanska već cijelog svijeta. Ovo je bio sistematski napad a tokom kojeg  medjunarodna zajednica nije uspjela da pruži odgovarajuću zaštitu i  koja  mora u budućnosti unaprijediti mehanizme zaštite, raditi, da se to ne bi ponovilo. Ponovio je da će turski narod nastaviti da bude uz BiH, i da svaka bol Bosne je i turska bol, a svaka radost je i turska radost.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.