Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.6.2024 13:28
Ambasador Siniša Bencun učestvovao na Salcburškom Forumu u Laksenburgu kraj Beča

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Siniša Bencun učestvovao je 25. i 26. juna 2024. godine na Salcburškom Forumu u Laksenburgu kraj Beča, koji je okupio ministre unutrašnjih poslova nekoliko zemalja EU i Jugoistočne Evrope, te predstavnike Evropske komisije, Fronteksa, i nekoliko drugih agencija koje se bave migrantskom krizom i krijumčarenjem ljudi. 

U svom izlaganju Bencun je iznio aktuelne podatke za 2024. godinu iz BiH, koji se odnose na migrantsku krizu i krijumčarenje migranata, te aktivnosti koje Ministarstvo sigurnosti, MUP RS, Federalni MUP i druge agencije za provođenje zakona u BiH provode na suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata. Između ostalog, naveo je da je u BiH od početka godine registrovano preko 12.000 migranata, te da je migrantski pritisak za 50 posto veći nego u istom periodu prošle godine.

Kao pozitivan primjer naveo je nedavnu akciju Granične policije BiH pod nazivom Piramida, kojom je spriječeno krijumčarenje preko 600 migranata. Istakao je i dobru međusobnu saradnju svih agencija u BiH uključenih u ovu problematiku.

U razgovoru sa zamjenikom generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za unutrašnje poslove Oliverom Onidijem, ambasador Bencun je istakao opredjeljenost Bosne i Hercegovine da nastavi pregovore koji će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, a na temelju Osnove za vođenje pregovora s Fronteksom u kojima je određeno da će se u Sporazumu naći specifičnosti u skladu sa ovlašćenjima koje imaju različiti nivoi vlasti.

Sesije prvog dana Foruma bile su posvećene bezbjednosnim izazovima u regiji Dunava, u sklopu EU Strategije za članice Dunavske regije. Salcburški Forum okuplja 9 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope članica EU, dok nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući i BiH, ima status prijatelja i partnera Foruma.

 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.