Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.6.2024 15:42
Ambasador BiH u Jordanu Slavko Matanović posjetio Kraljevsku filmsku komisiju Jordana

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu Slavko Matanović je 13. juna 2024. godine posjetio Kraljevsku filmsku komisiju Jordana (The Royal Film Commission Jordan - RFC) u Amanu. Domaćini posjete su bili direktor menadžmenta RFC Mohammad Al Bakri i njegova najbliža saradnica i direktorica "Međunarodnog filmskog festivala Aman" (Amman International Film Festival - AIFF) Nada Doumani.

Direktor Al Bakri je upoznao ambasadora Matanovića sa istorijatom RFC i sa aktivnostima u toku više od 20 godina dosadašnjeg rada. Razgovarano je i o planovima i budućim projektima na promociji Jordana kao veoma poznate destinacije za snimanje najpoznatijih svjetskih filmova, kao i podršci domaćim filmskim stvaraocima. Konstatovana je dosadašnja odlična saradnja Ambasade BiH u Amanu sa RFC na vrlo uspješnoj zajedničkoj organiziraciji "Dana filma BiH" koji su već dvije godine organizovani u Amanu, u septembru 2022. godine i julu 2023. godine. Domaćini su iskazali spremnost da se ova saradnja nastavi i tokom narednih godine i kako bi brojna filmska publika ponovo uživala u novim bh. filmovima, što je sa zadovoljstvom pozdravljeno.

Direktorica AIFF Doumani je upoznala ambasadora Matanović sa nastankom i ciljevima ovog najpoznatijeg i najboljeg filmskog festivala na Bliskom istoku. Kazala je da se ovogodišnji AIFF održava tokom jula, te se zahvalila ambasadi na velikoj pomoći u nastojanjima da ove godine članica žirija bude poznata bh. rediteljica, scenaristica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Aida Begić. Razgovarano je i o mogućnostima drugih vidova kulturne i umjetničke saradnje.

Ambasador Matanović se zahvalio domaćinima na prijemu i dobrodošlici, te istakao da je veliko priznanje našoj državi i bh. kinematografiji što će prvi put članica žirija njihovog renomiranog filmskog festivala biti bh. filmska umjetnica Aida Begić. Posebno se zahvalio svima u RFC, kao i njima osobno, na dosadašnjoj velikoj podršci ambasadi u kulturnoj promociji naše države u Jordanu. Naglasio je da je kulturna saradnja jedan od prioriteta u diplomatskim aktivnostima Ambasade BiH u Amanu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.