Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
24.1.2024 23:27
Ambasadorica i stalna predstavnica BiH pri OSCE/UN-u u Beču Danka Savić predala akreditivna pisma generalnom direktoru UNIDO-a

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri OSCE-u , UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču ambasadorica Danka Savić  predala je 24. januara 2024. godine  akreditivna pisma  generalnom direktoru Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija (UNIDO)  Gerdu Mulleru. UNIDO je specijalizovana agencija u okviru sistema UN-a koja se bavi unaprjeđenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka.

Generalni direktor Muller je predstavio glavne ciljeve i politiku djelovanja UNIDO-a, naglasivši da daje stručnu i tehničku pomoć u realizaciji projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava, te da se u Bosni i Hercegovini trenutno realizuju četiri projekta. Napomenuo je da je prošle godine, u sklopu posjete našoj regiji, boravio i u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Savić je zahvalila na dosadašnjoj pomoći BiH, i izrazila nadu da će se saradnja BiH i UNIDO-a razvijati u narednim razdoblju. Posebno je naglašena mogućnost da se to dogodi nakon otvaranja pregovora BiH sa EU  pružanjem ekspertske pomoći BiH.

Direktor je kazao da UNIDO nudi platformu za transfer znanja i tehnologije u kombinaciji sa promocijom investicija, te da može podržati zemlje Zapadnog Balkana u postizanju svojih prioriteta industrijskog razvoja u cilju jačanja ekonomskog razvoja i stabilnosti regiona.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.