Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
22.1.2024 14:40
Ambasadorica BiH u Španiji Vesna Andree Zaimović posjetila Gradsko vijeće Granade

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Vesna Andree Zaimović posjetila je 22. januara 2024. godine Gradsko vijeće Granade i tom prilikom se sastala sa zamjenikom gradonačelnice Granade Jorgeom Saavedrom Requenom, zamjenikom gradonačelnice za digitalizaciju, inovacije i smart city Vitoom Rafaelom Episcopo Solísom, te savjetnicom za socijalnu politiku, porodicu, osobe s invaliditetom i starije Amparo Arrabal.

Ambasadorica Andree Zaimović osvrnula se na historijsku povezanost Andaluzije i Bosne i Hercegovine koja datira još do početka 16. vijeka. Spomenula je dokumente srednjovjekovne andalužanske kulture koji se danas čuvaju u Zemaljskom muzeju i Gazihusrefbegovoj biblioteci u Sarajevu. Također je istakla nesebičnu pomoć koju je Kraljevina Španija iskazala u novijoj historiji Bosne i Hercegovine kroz podršku procesu integracija u EU.
„Današnja Bosna i Hercegovina je zemlja koja gleda u svoju europsku budućnost kao jedini mogući put. Kraljevina Španija je među najvećim prijateljima koji nas u tome podržavaju. Bilateralni odnosi naše dvije zemlje traju preko trideset godina, a ojačani su prisustvom 46.000 španskih vojnika u mirovnim trupama u Bosni i Hercegovini od 1992. do 2010. To je naklonost koja traje i na kojoj smo uvijek zahvalni. Moderna Bosna i Hercegovina nudi potencijale za saradnju na polju ekonomije, trgovine, turizma i kulture“, istakla je Andree Zaimović.

Predstavnici Gradskog vijeća Granade zahvalili su ambasadorici na posjeti i iskazali interes za kulturnu razmjenu, te predstavili područja za potencijalnu ekonomsku saradnju. Najavili su namjeru da Granada bude kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2031. godine.

Tokom susreta, koji je održan u baroknoj zgradi Gradske vijećnice u Granadi, poznatoj po svojoj arhitekturi, iskazan je obostrani interes za nastavak saradnje.

Granada, grad u pokrajini Andaluzija, broji oko 240.000 stanovnika. Zahvaljujući svojoj dinamičnoj historiji, danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih destinacija u Španiji, veoma primamljivu za posjetioce iz Bosne i Hercegovine. Poznati Univerzitet u Granadi, osnovan 1531. godine, sarađuje sa univerzitetima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Zenici. Ovo je grad brzorastuće IT industrije, jedno od najvećih središta razvoja digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije, te međunarodno stjecište eksperata iz ovih oblasti.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.