Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.1.2024 23:34
U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu predstavljena knjiga “Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak”

U Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu predstavljena je 23. januara 2024. godine knjiga “Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak”,  autora Dijane Pinjuh, profesorice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Anđelka Vlašića, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku.

Predstavljanje knjige organizovala je Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu - Kulturno-informativni centar BiH, u saradnji sa Izdavačkom kućom “Srednja Evropa” d.o.o. specijalizovanim izdavačem historijske i filološke literature.

U knjizi autori obrađuju putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija (1611-1685), koji je 1664. godine posjetio Hercegovački sandžak i u svojem Putopisu ostavio brojna svjedočanstva o Hercegovini i njenim ljudima u drugoj polovini 17. vijeka. Knjiga je nastala na dosad neobrađenim informacijama, iz rukopisa za koji se smatra da je izvorni rukopis Putopisa Evlije Čelebija, a kroz uspoređivanje podatka iz autografa tj. izvornog rukopisa s, dotad,  već poznatim podacima o Hercegovini u to doba, koji se nalaze u izdanju Putopisa koje je preveo i priredio Hazim Šabanović, polovinom prošlog vijeka.

Pored autora, Anđelka Vlašića, u predstavljanju knjige učestvovali su: Damir Agičić, historičar, redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Dino Mujadžević iz Hrvatskog instituta za historiju.

Na samom početku predstavljanja knjige, prisutnima se prigodnim riječima obratila i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.