Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
22.1.2024 22:48
Ambasadorica Elma Kovačević-Bajtal sastala se sa zastupnikom u EP Toninom Piculom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal sastala se 22. januara 2024. godine u Zagrebu sa zastupnikom u Evropskom parlamentu Toninom Piculom.

Tom prilikom ambasadorica Kovačević-Bajtal informisala je sagovornika o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te stepenu realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU kao i cilju da Bosna i Hercegovina u martu 2024. godine dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Na sastanku je razgovarano i o posjeti premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji sa premijerom Nizozemske Markom Rutteom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen trenutno boravi u Bosni i Hercegovini.

Bilo je riječi i o problematici odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, a ambasadorica Kovačević-Bajtal izrazila je nadu da će taj trend biti manje izražen s približavanjem Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

Evropski zastupnik Picula iskazao je punu podršku procesu pridruženja Bosne i Hercegovine EU te naglasio da se nada što skorijem otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom koji trebaju biti prekretnica u provedbi ozbiljnih reformi u našoj zemlji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.