Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.5.2023 14:13
Ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević prisustvovala Međunarodnom sajmu knjiga u Pragu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević prisustvovala je Međunarodnom sajmu knjiga koji je održan u Pragu od 11. do 14. maja 2023. godine.

Kao zemlja gost, Bosna i Hercegovina se izuzetno uspješno predstavila na sajmu sa najvećim brojem izdanja naših autora prevedenih na češki jezik, klasične i savremene književnosti, kao i izdanja najpopularnije bosanskohercegovačke književnosti na BHS jezicima.

Štand Bosne i Hercegovine izazvao je izuzetnu pažnju posjetilaca i ljubitelja pisane riječi. Ambasadorica Mlinarević je u razgovoru sa posjetiocima štanda iskoristila priliku da  promoviše naše turističke potencijale kroz brošure o najljepšim mjestima u našoj domovini.

Ambasadorica Mlinarević je istakla da je odlična posjećenost Međunarodnog sajma knjige važna, posebno u zemljama poput Češke gdje je kultura čitanja među najvećim procentima u Evropi.
Zahvalila je bh dijaspori u Češkoj koja je svesrdno pomogla prisustvo Bosne i Hercegovine  na sajmu.

Izdavači iz cijele Evrope izrazili su veliko zadovoljstvo jer je Bosna i Hercegovina nakon deceniju i više, ponovo dio ove važne smotre, te su ovim putem uspostavljeni kontakti i mostovi između njih i izdavača iz Bosne i Hercegovine.

Na sajmu je promovisano i češko izdanje “Uhvati zeca” bh. autorice Lane Bastašić, za koje je autorica dobila nagradu Europske unije za književnost. U promociji ovog izdanja, između ostalih, učestvovala je i ambasadorica Martina Mlinarević.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.