Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.4.2023 19:33
Ambasadorica Jadranka Winbow prisustvovala Sajmu knjige u Lajpcigu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj Jadranka Winbow prisustvovala je 26. aprila 2023. godine, na poziv organizatora, svečanom otvaranju Sajma knjige u Lajpcigu koji traje do 30. aprila 2023. godine. 

Ambasadorica Winbow, zajedno sa saradnicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu, posjetila je 27. aprila 2023. godine štand Bosne i Hercegovine i prisustvovala otvaranju štanda europske književne mreže TRADUKI.
 
TRADUKI je evropska mreža za književnost koja obuhvata Albaniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Kosovo, Lihtenštajn, Makedoniju, Njemačku, Rumuniju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Švajcarsku. Ovaj program predstavlja model uspješne multilateralne kulturne politike čiji fond služi kao podrška ne samo za prevođenje književnih djela već i za rezidencijalne boravke pisaca i prevodilaca u drugim zemljama, kao i za nastupe na međunarodnim književnim manifestacijama.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu prepoznala je značaj i mogućnost da kroz saradnju sa književnom mrežom TRADUKI doprinese kulturnoj promociji države i učini je vidljivijom za njemačku i evropsku publiku u ovoj oblasti.

Istoga dana, u zgradi Vijećnice Lajpcig, organizirano je i obilježavanje 20 godina bratimljenja gradova Lajpcig i Travnik pod nazivom "Gradimo mostove - Lajpcig-Travnik, Njemačka-Bosna i Hercegovina: Evropa." Tokom obraćanja ambasadorica Winbow je istakla da saradnja ova dva grada može biti primjer zajedničke i uspješne saradnje.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.