Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.2.2023 16:16
Ambasada BiH u Tokiju organizovala posjetu predstavnika Univerziteta iz Istočnog Sarajeva univerzitetima u Japanu i korporaciji Fujitsu

Ambasador BiH u Tokiju Siniša Berjan bio je od 30. januara do 04. februara 2023. godine  domaćin predstavnicima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta iz Istočnog Sarajeva,  dekanu prof. Božidaru Popoviću i prodekanu za nastavu prof. Srđanu Lale. 

Ambasador i predstavnici ETF  posjetili su tri prestižna nacionalna japanska univerziteta u prefekturama Gunma, Nagano i Vakajama kao i multinacionalnu korporaciju Fujitsu koja se bavi proizvodnjom informaciono-telekomunikacijske opreme i uslugama iz tih oblasti.  Nakon niza susreta da rektorima, prorektorima i dekanima japanskih univerziteta dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji  japanskih univerziteta i Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološkog te  Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Sporazumima se definišu različiti oblici saradnje kao i razmjena studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije, organizovanje  konferencija i dr.

Sa menadžmentom korporacije Fujitsu razgovarano je između ostalog i o organizovanju stručne prakse za studente kao i organizovanju  studijskih posjeta.



23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.