Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.10.2022 20:13
Ambasador BiH u Jordanu Mato Zeko razgovarao sa predstavnicima Udruženja jordansko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i poslovne saradnje

Ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko primio je 26. oktobra 2022. godine osnivača Udruženja jordansko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i poslovne saradnje koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Kamhisa Ashoura, te osnivača i potpredsjednika Upravnog odbora Adnana Bushnaqa. Osnivačka skupština Udruženja je održana 19. februara 2022. godine na inicijativu Ambasade BiH u Amanu koja je u junu 2021. godine pokrenula aktivnosti na formiranju Udruženja jordansko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i poslovne saradnje, a po uzoru na slična udruženja koje već postoje između Jordana i nekih drugih država.

Predsjednik i članovi Upravnog odbora Udruženja su informisali ambasadora M. Zeku da su zvanično registrovani u jordanskom registru udruženja, te su govorili o svojim budućim planovima. Kazali su da namjeravaju proširiti svoje članstvo u Jordanu, kao i da će nastojati biti "most saradnje" između biznismena i investitora iz Jordana i BiH. Istakli su da će im prioritet biti poslovna saradnja između dvije države, ali da imaju namjeru da podrže i korisne projekte iz oblasti kulture, obrazovanja, umjetnosti, nauke, sporta, a posebno turizma, jer tu postoji velika zainteresiranost sa obje strane. Istakli su da očekuju saradnju sa Ambasadom BiH u Amanu kako bi dobijali informacije o investicijskim projektima u BiH, a koji mogu biti interesantni jordanskim biznismenima i investitorima.

Ambasador Zeko je čestitao svim osnivačima Udruženja i svima koji su na bilo koji način pomogli da se nakon višemjesečnog upornog rada i zvanično registruje Udruženje jordansko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i poslovne saradnje, te zaželio puno uspjeha u budućem radu. Podržao je njihovu namjeru da među jordanskim biznismenima što više promovišu BiH kao zemlju pogodnu za strane investitore. Predložio im je da se preko svojih kontakata i poznanstava zalažu da Jordan otvori svoju ambasadu u Sarajevu. Naglasio je da će u svim njihovim daljnjim korisnim aktivnostima. imati njegovu punu i nedvosmislenu ličnu podršku, kao i podršku diplomatskog osoblja ambasade.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.