Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.10.2022 21:08
Ambasadorica Danka Savić prisustvovala otvorenju izložbe Historijskog muzeja BiH “Desperta, Europa” u Barceloni

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić prisustvovala je 26. oktobra 2022. godine u Barceloni otvorenju izložbe Historijskog muzeja BiH “Desperta, Europa”, koja se bavi temom solidarnosti prema Sarajevu i BiH.

Obraćajući se prisutnima ambasadorica Savić je istaknula da se ove godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije te da u tom kontekstu posebno mjesto ima 30-godišnje prijateljstvo Sarajeva i Barcelone, koja nam je pružila nesebičnu pomoć u najtežem razdoblju naše bliske prošlosti.

“Nadamo se da će obilježavanje 30 godina prijateljstva između naših gradova biti podsticaj za jačanje saradnje u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i turizma. Izložba koju večeras otvaramo pokazuje da smo upravo na tom putu”, kazala je ambasadorica.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović je detaljno govorila o postavci izložbe, okolnostima u kojima je nastala, ratnim okolnostima i značaju solidarnosti u tim vremenima, te ogromnoj pomoći i podršci koja je pružena iz Barcelone. Udruženja civilnog društva slala su humanitarnu pomoć BiH, a mnoge su katalonske obitelji prihvatile bosanskohercegovačke izbjeglice. Tadašnji gradonačelnik Barcelone Pasqual Maragall čak je dodao Sarajevo kao “11. distrikt” na postojećih deset administrativnih dijelova grada,
proglašavajući Sarajevo distriktom Barcelone, kako bi uklonio birokratska ograničenja za općinske humanitarne inicijative za opkoljeni grad.

Ambasadorica Savić i direktorica Hašimbegović su se zahvalile Council of Democratic Memory of Barcelona City Council i European Observatory of Memories of the University of Barcelona na tome što su omogućili otvaranje ove izložbe u Barceloni, gradu, kako su istaknule, koje “ima posebno mjesto u našim srcima”.

Pored izložbe, u okviru obilježavanja 30 godina prijateljstva gradova Sarajeva i Barcelone, izdavačka kuća Bellaterra objavila je katalonski prijevod knjige "Sarajevo, mon amour" - razgovori Jovana Divjaka s novinarkom Florence La Bruyère, koja će biti promovirana u Barceloni 03. novembra 2022.godine.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.