Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.5.2022 21:35
Ambasadorica Mlinarević razgovarala s premijerom Češke Republike Fialom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević susrela se 19. maja 2022. godine sa premijerom Češke Republike Petrom Fialom. Do susreta je došlo tokom prijema koji je češki premijer organizirao za ambasadore akreditirane u zemlji po prvi put nakon što je preuzeo novu češku vladu.

U razgovoru s ambasadoricom Mlinarević premijer Fiala istaknuo je da je upoznat sa situacijom u Bosni i Hercegovini, izrazivši potporu njezinom suverenitetu i naglasivši češku predodređenost za proces proširenja Zapadnog Balkana. O ovome je premijer Fiala za medije govorio i dan nakon susreta sa ambasadorima, istaknuvši da u potpunosti podržava stav austrijskog kancelara u vezi ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, te izjavio da će tokom češkog predsjedavanja učiniti sve kako bi do toga došlo što prije.

Na samom početku svog obraćanja ambasadorima uputio je izvinjenje jer se taj susret zbog situacije uvjetovane ratom u Ukrajini dogodio kasnije nego li je planirano. U svom govoru dotaknuo se češkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2022. godine, koje će biti obilježeno također ratom na evropskom tlu što će uvelike promijeniti i planiranu češku agendu i prioritete predsjedavanja.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.