Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
EkonomijaGeneralni pregled
17.11.2014 15:56
GENERALNI PREGLED

Paralelno sa procesom rekonstrukcije Bosna i Hercegovina se nalazi u fazi pozitivnog ekonomskog razvoja i ekonomske stabilnosti. Na pet održanih donatorskih konferencija međunarodna zajednica - zemlje i međunarodne organizacije, prijatelji BiH - obavezale su se da doniraju 5,582 milijarde USD za rekonstrukciju BiH. Najveći donatori za rekonstrukciju BiH su Evropska unija (EU), Svjetska banka, Sjedinjene Američke Države, Japan i islamske zemlje. U okviru svojih mogućnosti izgradnji i oporavku naše zemlje značajno su doprinijeli i drugi donatori.

U dosadašnjem procesu rekonstrukcije obnovljena je gotovo sva glavna infrastruktura, veliki broj stambenih objekata, a stvoreni su i realni uvjeti za poslovna ulaganja i razvitak ekonomije.

Pored fizičke rekonstrukcije Bosna i Hercegovina završava i proces reformi u domenu pravnog sistema i monetarne politike, čime će dodatno biti poboljšani uvjeti za strana ulaganja u našu zemlju. Tako, BiH danas ima veoma stabilnu i konvertibilnu valutu, potpuno vezanu za EURO. Valuta BiH, konvertibilna marka (KM), jedna je od najstabilnijih nacionalnih valuta u jugoistočnoj Evropi.

Bosna i Hercegovina je punopravna članica Svjetske Banke i Međunarodnog Monetarnog Fonda. U novembru 2005. godine naša zemlja je otpočela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom.

Krajem 2006. godine Bosna i Hercegovina je ušla u Program NATO - Partnerstvo za Mir, sa realnim pretpostavkama za punopravno članstvo u NATO.

Također, Bosna i Hercegovina je u decembru 2006. godine postala članica CEFTA-e (Zona slobodne trgovine u Centralnoj Evropi).

Već u 2000. godini stopa razvoja postala je dvocifrena. Inflacija je pod kontrolom i ne prelazi stopu inflacije u Evropskoj Uniji.

Glavni sektori u kojima se ostvaruje ekonomski rast su usluge i laka industrija, sa malim i srednjim preduzećima (SME) na čelu tog procesa. Dolazak u Bosnu i Hercegovinu sve većeg broja stranih ulagača, među kojima i nekih od svjetskih lidera u određenim oblastima, kao i sve izrazitiji razvoj turizma značajno utiču na dalji ekonomski rast naše zemlje.

Put koji je Bosna i Hercegovina prošla u prethodnom periodu – od ratom opustošene i razrušene zemlje do zemlje koja se svakim danom sve više približava punopravnom članstvu u evroatlanskim integracijama, najbolje govori o stabilnosti i ekonomskoj sigurnosti koju je Bosna i Hercegovina uspjela da ostvari. To je i najbolja potvrda o ozbiljnosti Bosne i Hercegovine kao pouzdanog privrednog partnera i interesantne destinacije za ulaganja.