Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.1.2022 13:58
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 11. januara 2022. godine u posjetu ambasadora Arapske Republike Egipat Yassera Abdelrahmana Ali Soroura.

Tokom susreta, razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta i mogućnostima proširenja saradnje, kao i aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Ocijenjeno je da BiH i Egipat imaju dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, ali i da postoji prostor za njihovo dodatno jačanje i unapređivanje, naročito u oblasti ekonomije. Kad je riječ o ekonomskoj saradnji, razmijenjena su mišljenja o mogućnosti privlačenja investicija iz Egipta, sa posebnim osvrtom na  projekte u oblasti turizma, imajući u vidu povoljan geografski položaj i prirodne resurse kojima BiH raspolaže.
 
Istaknuta je važnost razmjene posjeta na visokom nivou, kao i redovnog održavanja političkih konsultacija dvaju ministarstva vanjskih poslova, što bi doprinijelo daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Zamjenik Brkić se zahvalio Vladi AR Egipat na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini tokom proteklih decenija. Informisao je sagovornika o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, prvenstveno blokadi u radu državnih institucija, što za posljedicu ima i evidentan zastoj u provedbi reformskih procesa u BiH. Ukazao je i na važnost što skorijeg postizanja političkog rješenja po pitanju ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona. Iako se BiH trenutno suočava sa najdubljom političkom krizom do sada, mir nije ugrožen, kazao je zamjenik Brkić.

Ambasador Ali Sorour je istakao da Egipat želi stabilnost Bosni i Hercegovini, da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da će nastaviti pružati podršku i pomoć BiH na njenom evropskom putu. Izrazio je spremnost za daljim intenziviranjem saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a naročito veliki potencijal za saradnju dvije zemlje vidi u oblasti turizma.