Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.1.2022 12:45
Ministrica Bisera Turković sastala se s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 5. januara 2022. godine s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.
 
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Grlića Radmana, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi, aktuelna politička situacija u BiH i evropske integracije.
 
Pozdravljen je prijedlog o održavanju zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u prvoj polovini ove godine u Zagrebu, kao i ekonomskog foruma koji bi potom uslijedio u Sarajevu. Razgovarano o aktivnostima na obilježavanju 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa BiH i Hrvatske. Ministri su se usaglasili su da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, te da bi stabiliziranje stanja u BiH pomoglo bi očuvanju mira i stabilnosti u cijelom regionu.
 
Ministrica Turković je istaknula da pored dobrih i prijateljskih odnosa i više od 140 potpisanih bilateralnih sporazuma, dvije države imaju i neka otvorena pitanja na kojima se kontinuirano radi.
 
„Saglasni smo da se pitanje ispunjavanja 14 prioriteta mora vratiti u fokus i osigurati puna funkcionalnost institucija BiH", istaknula je ministrica.
 
Kada je riječ o političkoj situaciji u BiH, šef hrvatske diplomatije je izrazio nadu da će uskoro doći do poboljšanja političkih okolnosti u BiH. „Kad bi se samo Hrvatsku pitalo, BiH bi već bila u Evropskoj uniji“ istaknuo je Grlić Radman.