Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.10.2021 14:24
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Moldavije, koje su održane 22. oktobra 2021. godine u Kišinjevu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije predvodio je državni sekretar Veaceslav Dobinda.

Tom je prilikom upriličen i kurtoazni susret zamjenika ministra mr.sc. Josipa Brkića i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Moldavije Sergiu Cherciu.
 
Teme konsultacija bile su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Moldavije, prije svega ekonomska saradnja i pravno reguliranje odnosa. U fokusu razgovora bila je i oblast integracija dvije države u Evropsku uniju i međusobna saradnja u tom procesu. Razmijenjene su informacije o aktuelnoj vanjskopolitičkoj situaciji i saradnji dvije zemlje u okviru međunarodnih organizacija.

Naglašeno je da bilateralni odnosi između BiH i Moldavije nisu opterećeni otvorenim pitanjima i da postoji spremnost i interes za njihovim unaprjeđenjem. Obostrano je konstatirano da je potrebno jačati bilateralnu saradnju kroz realiziranje posjeta na visokom i najvišem nivou, te ubrzati proces potpisivanja sporazuma koji su u proceduri. Izvršen je pregled pojedinačnih sporazuma koji su u različitim fazama pripreme. Istaknuta je dobra saradnja između dvije zemlje u kontekstu razmjene podrški u kandidaturama za različite pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima. Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska i privredna saradnja.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je sagovornike o političkoj situaciji u BiH i istaknuo opredijeljenost za nastavak reformskog procesa. Prema posljednjem Paketu proširenja i Izvještaju za BiH  ka članstvu u EU, naša zemlja nije ostvarila zadovoljavajući napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta. „Za BiH put ka EU nema alternative i čvrsto smo opredijeljeni ispuniti obveze na tom putu. Evropska perspektiva ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva ovisi o našem vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija“, istaknuo je zamjenik ministrice. Izrazio je žaljenje zbog ne dobivanja statusa zemlje kandidata, ali i istaknuo da ovakav izvještaj nije iznenađujući s obzirom i na nepostojanje napretka u reformi izbornog procesa. Ohrabruje nas to što EU i dalje drži proširenje na svojoj agendi.

Sagovornici su također razmijenili stavove o regionalnoj sigurnosti i migrantskoj krizi.