Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.10.2021 19:11
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao u Beču na Seminaru „Kako Evropa funkcionira - perspektiva iz prve ruke o institucijama EU”

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 20. oktobra 2021. godine na Seminaru „Kako Evropa funkcionira: perspektiva iz prve ruke o institucijama EU”, koji je održan u organizaciji Robert Schuman Instituta u Beču.

Zamjenik Brkić obratio se učesnicima seminara na temu „EU integracije i regionalna saradnja, dimenzija sigurnosne integracije”.
Tom prilikom naglasio je kako je evropska budućnost i perspektiva zemalja Zapadnog Balkana od strateškog značaja kako za svaku zemlju ponaosob tako i za regiju i šire, ali isto tako da proces daljnjeg proširenja uvelike ovisi od trenutnih izazova unutar Evropske unije i aktuelne politike samog procesa proširenja unutar članica Evropske unije. Poseban dio izlaganja zamjenik Brkić je posvetio reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Ključni poticaj i važna referentna tačka u svim aktivnostima relevantnih institucija Bosne i Hercegovine u tom procesu, te cilj koji bezrezervno podržavaju žitelji BiH, je članstvo u EU. „Stavljanje pitanja proširenja kao antiteze dubljoj integraciji, koheziji i napretku Evropske unije u suprotnosti je sa samom prirodom onoga što predstavlja evropski projekt - kontinentalni mir, stabilnost i prosperitet, pa iz tih razloga proces ne može, a da ne uključi, što je prije moguće zemlje Zapadnog Balkana”, rekao je zamjenik Brkić. Ponovio je da naša evropska perspektiva mora ostati opipljiva i vjerodostojna, a mi, koji smo u srcu Evrope, moramo postati što prije članice EU. Izrazio je uvjerenje da je integracija Zapadnog Balkana u EU prilika za koheziju, stabilnost i prosperitet u široj regiji. Poručio je da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećen promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU. Izrazio je uvjerenje da će naš fokus ostati na jačanju sigurnosnog i migracijskog angažmana, što podrazumijeva jačanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv terorizma i sprječavanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma, u skladu sa protivterorističkom inicijativom Zapadnog Balkana, jačanjem operativne saradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala. Pozdravio je nedavne zaključke Vijeća za vanjske poslove EU u kojima se podržava nastavak Misije EUFOR-ALTHEA u BiH te naglasio važnost uloge tih snaga. Na kraju obraćanja, zamjenik Brkić je zaključio da Bosna i Hercegovina ostaje predana stvaranju sigurnog i stabilnog međunarodnog mira i sigurnosnog okruženja.

U okviru programa seminara zamjenik Brkić održao je sastanak sa g. Lucasom Mendlom, austrijskim članom Europskog Parlamenta i sastanak sa skupinom intelektualaca bivših i sadašnjih visokih dužnosnika Republike Austrije. Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija, prilike i odnosi u Bosni i Hercegovini.