Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.9.2021 14:50
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sa dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke

Zamjenik ministrice vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić boravi u radnoj posjeti Republici Grčkoj gdje sudjeluje u radu Generalne skupštine Evropske organizacije za javno pravo (EPLO), na službeni poziv direktora i predsjednika Upravnog odbora EPLO- prof. Spyridona Flogaitisa.

Tokom posjete Republici Grčkoj zamjenik Brkić susreo se, 9. septembra 2021. godine s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom i održao radni sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za ekonomsku diplomatiju i otvorenost Kostasom Fragogiannisom.

Na odvojenim sastancima se razgovaralo o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Grčke, evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine, evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i regionalnoj saradnji.

Zamjenik Brkić je informirao sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, trenutnim prilikama i odnosima u funkcioniranju institucija BiH, dinamici procesa reformi u kontekstu provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Poseban naglasak, zamjenik Brkić je stavio na proces izmjene Izbornog zakona te naglasio kako je izmjena Izbornog zakona bila i ostaje najaktualnija tema i u vrhu je prioriteta, bez obzira na trenutne prilike i odnose u BiH. Ovo svakako traži puni politički angažman i spremnost na konstruktivne razgovore legitimnih političkih predstavnika i relevantnih tijela i institucija BiH u cilju donošenja odluka i rješenja uz konsenzus svih sudionika ovog iznimno značajnog procesa za budućnost i evropsku perspektivu konstitutivnih naroda i svih žitelja Bosne i Hercegovine. Proces izmjene Izbornog zakona dobija još veći značaj, imajući u vidu činjenicu kako je naredna godina izborna, naveo je Brkić.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, informirao je visoke dužnosnike Grčke o aktivnostima na NATO putu naše zemlje i radu Komisije, istaknuvši pozitivne ocjene članica Sjevernoatlantskog saveza na rad i aktivnosti Komisije.

Na sastanku zamjenikâ ministara naglašena je potreba za većim angažmanom u ekonomskoj saradnji, koja svojim intenzitetom ne prati odličnu političku saradnju dvije zemlje.

U kontekstu dosadašnje problematike i izazova migrantske krize razgovaralo se i o pitanju migracija na prostoru Jugoistočne Evrope, kao i vanjskim granicama EU, pri čemu je ukazano na važnost postizanja jedinstvenog EU pristupa u suočavanju s velikim i pojačanim migracijskim pritiskom.

Zamjenik ministrice Brkić se zahvalio ministru Dendiasu i zamjeniku ministra Fragogiannisu za pomoć i kontinuiranu potporu BiH na njezinom evropskom i evroatlantskom putu.