Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.7.2021 12:37
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na bilateralnim konsultacijama dva Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, koje su održane 28. jula 2021. godine u Sarajevu. Delegaciju Republike Poljske na bilateralnim konsultacijama predvodio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sęk. 

Tom prilikom razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, aktuelnoj situaciji i integracijama BiH u EU i NATO te migracijama. Konstatovano je da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Poljske dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje, prije svega na području ekonomije.

Na početku konsultacija zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost na podršci koju Republika Poljska bilateralno, ali i kao članica Višegradske grupe (V4), pruža BiH na njenom putu europskih i euroatlantskih integracija, a posebno kada je riječ o pomoći i donacijama u borbi protiv koronavirusa. Izvijestio je sagovornika o političkoj situaciji u BiH i nužnosti izmjena Izbornog zakona. Ponovio je opredijeljenost naše zemlje za nastavak reformskog procesa, kako bi se stvorili povoljni uslovi za ubrzan ekonomski razvoj i prevazilaženje posljedica prouzrokovanih pandemijom COVID-19. Istaknuo je da BiH cijeni podršku naših prijatelja procesu EU integracija i njihovih sveukupnih napora u održavanju fokusa EU na europsku perspektivu Zapadnog Balkana, kao i neprestanom isticanju važnosti proširenja EU. Poručio je da za BiH put EU nema alternative te da smo svjesni i čvrsto opredijeljeni svojim jasno definiranim obavezama. Zamjenik Brkić ocijenio je da europska perspektiva ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva ovisi o našem vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Informisao je da je BiH postigla određeni napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta Mišljenja Europske komisije te izrazio nadu da će EU prepoznati dosadašnji napredak kako bi BiH u što skorije vrijeme dobila status zemlje kandidata.

Tokom sastanka zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, izrazio je zahvalnost poljskoj podršci putu naše zemlje u NATO te doprinosu misiji EUFOR ALTHEA u BiH. Izvijestio je da je BiH definisala svoje reformske aktivnosti u okviru Programa reformi 2020. i 2021 i da ostaje predana promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji. Informisao je sagovornike o formiranju i radu Komisije za saradnju s NATO-om BiH te da je Komisija jednoglasno usvojila Program reformi 2021. koji je upućen u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH.

Državni sekretar Szymon Szynkowski vel Sęk naglasio je da dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Poljske predstavljaju bazu za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa. Najavio je da će Poljska svojim angažmanom u Višegradskoj grupi, te ostalim inicijativama i organizacijama nastaviti pružati snažnu političku podršku BiH u procesu integracija, kao i aktivnostima u području regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska i privredna saradnja BiH i Poljske, posebno u području energetike, informatičke tehnologije, poljoprivrede i turizma.