Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.4.2021 12:34
Ministrica Turković uputila instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković je, slijedom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja tzv. „non-paper“ dokumenta pod naslovom „Western Balkans – a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH uputila instrukciju.

- Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije – navedeno je između ostalog.

Neophodno je da, kako je navedeno, u svim kontaktima sa nosiocima vlasti država, kao i sa najvišim zvaničnicima institucija u kojima su akreditovani, a u skladu sa vanjskopolitičkim ciljevima BiH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu, aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. 

- Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, tačne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima. Potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditovani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih naroda, Evropske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu – istaknuto je, između ostalog, u instrukciji.