Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.4.2021 16:51
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Ljubomir Mišurović predvodili su delegacije ministarstava na bilateralnim konsultacijama o NATO pitanjima, koje su održane 20. aprila 2021. godine u Sarajevu.

Tokom konsultacija razmatrano je jačanje saradnje sa susjedima i u regiji uz promoviranje dijaloga usmjerenog ka rješavanju otvorenih pitanja. Razmijenjena su mišljenja o iskustvima Crne Gore na planu euroatlantskih integracija, te razgovarano o saradnji u okviru Američko-jadranske povelje (A5) i najboljim praksama u korištenju instrumenata i mehanizama saradnje sa NATO-om. Također su prezentirana iskustva Crne Gore na planu javne diplomatije.

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da su bilateralni odnosi BiH i Crne Gore na visokom stepenu međusobnog uvažavanja, te da su primjer dobrih susjedskih odnosa. Unapređenje odnosa sa Crnom Gorom, i drugim susjednim državama, su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a regionalna saradnja vitalni i nezamjenjivi mehanizam na putu ka članstvu u Europskoj uniji. Podrška Crne Gore, kao zemlje koja je nedavno postala članicom NATO-a, Bosni i Hercegovini je veoma značajna i korisna kao i razmjena iskustava i know-how u euroatlantskim procesima. Za BiH je naročito važan prijenos iskustva Crne Gore iz oblasti javne diplomatije, odnosno informiranja javnosti o značaju i prednostima unapređenja odnosa sa NATO-om a u kontekstu komunikacijske strategije Crne Gore.

Zamjenik ministrice je istaknuo da BiH ostaje posvećena sigurnosnoj i odbrambenoj saradnji sa susjedima u okviru Američko-jadranske povelje (A5), kojom je naša zemlja tokom 2020. godine uspješno predsjedavala, i uprkos veoma izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID 19, ostvarila većinu planiranih aktivnosti. A5 je omogućila napredak u odnosima zemalja zapadnog Balkana unapređenjem dijaloga i sigurnosnih uslova u regiji, te se dokazala uspješnim sredstvom za saradnju država koje imaju zajednički interes.
Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om informirao je delegaciju Crne Gore o radu i predstojećim aktivnostima Komisije uključujući aktuelnu izradu nacrta Programa reformi 2021.

Delegacije BiH i Crne Gore su se usaglasile da regionalna ekonomska saradnja koja je ključna za transformaciju zapadnog Balkana i približavanje Europskoj uniji, treba biti nastavljena, naročito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.
Državni sekretar Mišurović pozdravio je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu saradnje s Alijansom, i izrazio spremnost Crne Gore za daljnju podršku, pomoć i razmjenu iskustava.