Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.4.2021 21:02
Ministrica Bisera Turković se sastala s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, sastala se u srijedu 14. aprila 2021. godine, s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Nakon sastanka, ministrica Turković i ministar Grlić Radman obratili su se predstavnicima medija i informirali o temama o kojima su razgovarali, između ostalog o suzbijanju pandemije koronavirusa, lakšem prelasku granica tokom pandemije, evropskim integracijama BiH, te političkim i bilateralnim odnosima - pitanju Trgovske gore, Sporazuma o granici, imovinsko-pravnim odnosima i dr.

Ministrica Turković je istaknula da su u analizi svih tema i problema, uspjeli pronaći kompromisnu formulu i dogovoriti kako ići dalje i rješavati probleme.

„Razgovarali smo o rješavanju pitanja koja su vezana za borbu protiv pandemije koronavirusa, mogućnostima uspostave kontakata struke i nadležnih tijela, te da vidimo kako možemo bolje sarađivati vezano za epidemiološke mjere i kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku granica za bh građane koji namjeravaju putovati u Hrvatsku. Izgledno da pandemija koronavirusa neće oslabiti prije ljeta, dok stanje s COVID - pasošima još uvijek nije precizirano“, istaknula je dr Turković.

Na sastanku je dogovoreno da će nadležne službe u tom pravcu djelovati i da će obje države dočekati ljeto mnogo bolje pripremljene za rješavanje problema prelaska granica.

Ministrica Turković je informirala da je na sastanku razgovarano i o političkim odnosima dvije države, pismu državnog sekretara SAD-a Blinkena Bosni i Hercegovini, mogućnostima izmjene Ustava BiH i ugradnje odluka suda u Strazburu vezane za  rješavanje pitanja Sejdić - Finci, te da se kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana. Dodala je da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje i to je osnovni princip na kojem će dvije države djelovati.

Ministrica je naglasila da je jako važno da aktivnosti Hrvatske idu u pravcu što skorijeg priključenja BiH Evropskoj uniji, a da unutarnja pitanja BiH ostaju njena.
 
Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je kazao da su prijateljski odnosi BiH i Hrvatske od velikog značaja za Republiku Hrvatsku i da je važno graditi te odnose kako bi bili još bolji.

„Bezuvjetno podupiremo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH kao države triju konstitutivnih naroda, te svih ostalih građana. U procesu evropskih i evroatlantskih integracija imate odlučnog zagovornika i partnera.  Želimo još intenzivnije graditi naše odnose, i spremni smo razgovarati o svim bilateralnim pitanjima, odnosno o temama od obostranog interesa“, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Istaknuo je da je na posljednjem Vijeću za vanjske poslove Evropske unije predstavio hrvatsku inicijativu kojoj se pridružilo još pet zemalja - Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar, o potrebi za zajedničkim pristupom Evropske unije, kako bi pomogli BiH na putu stjecanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, o čemu će biti riječi na predstojećoj raspravi o zapadnom Balkanu.
 
Istaknuo je da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o donaciji vakcina Bosni i Hercegovini. Očekuje da će se u narednim danima znati više detalja o ovoj odluci.

Ministar Grlić Radman ocijenio je vrlo značajnim osnivanje Komisije za saradnju s NATO-om BiH, što će, kako je kazao, nesumnjivo ubrzati reformske procese u ovom vrlo važnom procesu za BiH.
 
Ministar se osvrnuo i na problem odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH, za šta je rekao da je taj problem potrebno prepustiti stručnjacima iz ove oblasti s jedne i druge strane.