Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.4.2021 19:16
Ministrica Turković se u Dohi sastala sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane, ministricom zdravstva i ministrom za vanjske poslove Države Katar

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u sklopu posjete Državi Katar, u Dohi je održala odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ministrica Turković je razgovarala sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Khalidom bin Mohamedom Al Attiyahom, ministricom zdravstva Hanan Mohammed Al Kuwari i državnim ministrom za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Soltanom bin Saadom Al-Muraikhijem.

U fokusu razgovora ministara je bila borba protiv pandemije COVID-19 i trenutna situacija u obje države kada je u pitanju broj zaraženih i smrtnih slučajeva. Ministrica Turković je upoznala katarske ministre sa problemom nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te dodala da nadležne institucije u našoj zemlji, mimo COVAX-a, nastoje kupiti vakcine putem drugih dostupnih mehanizama.

Na sastancima je razgovarano i o mogućnostima podrške Države Katar našoj zemlji prilikom nabavke vakcina i rješavanja novonastale situacije, ali i drugim mogućnostima podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa. Katarski ministri su izrazili spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta, ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i Države Katar, te razmotrili dodatne mogućnosti saradnje i unapređenja odnosa dvije prijateljske države.