Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.3.2021 19:34
Ministrica Bisera Turković u Bahreinu razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Al Zayanijem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tokom službene posjete Kraljevini Bahrein, danas je, 28. marta 2021. godine, sa ministrom vanjskih poslova Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem razgovarala o unapređenju saradnje, borbi protiv pandemije i vanjskopolitičkim prioritetima dvije prijateljske zemlje.

Ministri su se usaglasili da je neophodno započeti snažniju saradnju Bosne i Hercegovine i Kraljevine Bahrein, posebno u oblasti investicija, turizma, trgovinske razmjene i kulture. U tom kontekstu, naglašena je potreba poboljšanja ugovornog regulisanja bilateralnih odnosa, čije će usaglašavanje i potpisivanje doprinijeti razvoju odnosa.

Tokom susreta ministara i delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, ministrica Turković je informisala bahreinskog kolegu o trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, te problemima s kojima se suočava naša zemlja u nabavci vakcina.

Na sastanku je ukazano i na potrebu intenziviranja privredne saradnje kroz povezivanje različitih privrednih subjekata i komora, ali i održavanja bilateralnih konsultacija.

Ministri su se usaglasili da je potrebno započeti proceduru zaključivanja sporazuma o slobodnom viznom režimu za bh. državljane nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Za nosioce običnih pasoša je sugerisana mogućnost elektronske aplikacije, koju Bahrein primjenjuje sa drugim zemljama.

Ministar Al Zayani se interesirao o napretku naše zemlje ka euroatlanskim integracijama. Ministrica Turković je informisala kolegu o trenutnom napretku naše zemlje, te obavezama koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

Ministar Al Zayani je kazao da Kraljevina Bahrein i Bosna i Hercegovina imaju mnoge zajedničke vrijednosti, posebno kada je u pitanju multietnički karakter, te da postoje mnoge oblasti u kojima se može ostvariti čvršća saradnja.