Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.3.2021 19:19
Ministrica Bisera Turković se u Omanu sastala sa privrednicima, ozvaničen početak rada Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Herccegovine dr Bisera Turković, u okviru posjete Sultanatu Oman, u glavnom gradu Muscatu je održala sastanak sa privrednicima iz ove zemlje, na kojem je ozvaničen početak rada Počasnog konzulata naše zemlje.

Tokom susreta, prisutnima se obratila ministrica Turković i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Omanu Abdulaziz bin Mohammed bin Zahir Al-Hinai.

U svom obraćanju, ministrica je govorila o potencijalima naše zemlje i mogućnostima za investiranje, te o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se unaprijedila saradnja dvije zemlje. Istakla je važnost liberalizacije viznog režima i potpisivanja nekoliko sporazuma između Bosne i Hercegovine i Omana, što bi poboljšalo trgovinsku razmjenu, povećalo broj turista, ali i privuklo veći broj investitora.

Počasni konzul Al-Hinai je govorio o oblastima u našoj zemlji koje su zanimljive za ulaganje, poput turizma i poljoprivrede, te istakao da se nada da će sporazumi BiH i Omana biti završeni i potpisani, te da će dati pozitivne rezultate.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je u narednom periodu važno povezivanje privrednih komora dvije zemlje, ali i održavanje online konferencije, koja će biti početak povezivanja privrednika iz različitih sektora.

Tokom sastanka, ministrica Turković je odgovarala na pitanja privrednika, koja se odnose na mogućnosti investiranja u Bosni i Hercegovini, a domaćini su prikazali i promotivni video spot, u kojem su prikazana neka od najljepših mjesta u našoj zemlji.