Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.3.2021 12:12
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa direktoricom za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, je 26. marta 2021. godine telefonom razgovarala sa direktoricom za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Amandom Sloat.

Ministrica Turković je upoznala direktoricu Sloat sa trenutnom situacijom u našoj zemlji, te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju sa NATO-om i usvajanje dokumenta “Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020.”

Direktorica Sloat je istakla da su Sjedinjene Američke Države posvećene jačanju i proširenju NATO saveza, a to potvrđuje i ovosedmična posjeta američkog državnog sekretara Antony Blinkena sjedištu NATO-a u Briselu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o borbi protiv pandemije koronavirusa, a ministrica Turković je govorila o problemu nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje su poduzete s ciljem započinjanja vakcinacije bh. građana. Ministrica je ukazala i na posljedice koje su nastale zbog činjenice da je zakazao mehanizam COVAX.

Direktorica Sloat je naglasila da je tokom svog ranijeg rada u američkom Kongresu dosta pažnje posvećivala Bosni i Hercegovini, a u razgovoru se interesirala za trenutne rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu u BiH, ali i drugim problemima u našoj zemlji.
Istakla je da su reforme neophodne, te da je potrebno puno više angažmana, kako bi se problemi rješavali u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je govorila i o migrantskoj krizi u našoj zemlji, te je sagovornicu upoznala sa činjenicom da se migranti uglavnom nalaze u dva kantona, ali i da postoje protivljenja za jačanje istočne granice i raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji.
Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) je glavni forum koji koristi predsjednik SAD-a za razmatranje pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike i dio je izvršnog ureda predsjednika SAD-a. Funkcija Vijeća je da savjetuje i pomaže predsjedniku u sigurnosnim i vanjskim politikama.