Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.3.2021 16:54
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić razgovarao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoanăom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je 26. marta 2021. godine u NATO-štabu u Briselu sastanak sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoanăom.

Zamjenik ministrice Brkić je tokom razgovora istaknuo da je vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena je ka očuvanju i unapređenju mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti. Naglasio je da je BiH odlučna poduzeti daljnje korake u cilju jačanja regionalne i globalne sigurnosti na način da unapređuje partnerstvo s NATO-savezom i Evropskom unijom čime se osigurava i trajnija stabilnost u BiH. Informirao je o napretku u saradnji Bosne i Hercegovine s Alijansom, što uključuje formiranje Komisije za saradnju sa NATO-om na čijem je čelu g. Brkić, koje je nedavno održalo inauguralnu sjednicu i započelo rad na izradi nacrta Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020-2021. Također je izvijestio da je VM usvojilo zaključak o Realizaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2019-2020 koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u zemlji.

Zamjenik ministrice je također istaknuo da je politika otvorenih vrata NATO-a posebno važna za Bosnu i Hercegovinu u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijeli region, pod snažnim utjecajem drugih regionalnih interesa i moći. Istaknuo je da vjeruje da su NATO i saveznici u potpunosti svjesni ovog trenda i mogućih posljedica, što bi trebalo biti uzeto u obzir u smislu euroatlanskog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Geoană je istaknuo da su programi reformi odličan put saradnje BiH s NATO-om, te da će Savez pružiti podršku u provedbi reformi sadržanih u programima. Istaknuo je važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka koji se nađu pred BiH na njenom euroatlantskom putu jer na taj način BiH reformira i svoje institucije koje postaju efikasnije u službi građana Bosne i Hercegovine. Također je čestitao g. Brkiću imenovanje za predsjedavajućeg Komisije za saradnju s NATO-om i poželio mu mnogo uspjeha u budućem radu. 
Na sastanku je razgovarano i o odlukama sa sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji je održan u utorak u Briselu i budućnosti Alijanse.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Geoană je izrazio zadovoljstvo za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji održanoj prošlog tjedna u Neumu, navodeći značaj doprinosa akademske zajednice i nevladinih organizacija u procesima trasiranja euroatlanskog puta Bosne i Hercegovine.

U  organizaciji Stalne misije Mađarske pri NATO-u, zemlje čija ambasada u Bosni i Hercegovini  trenutno obnaša ulogu kontakt ambasade za BiH (CPE—Contact Point Embassy), upriličen je radni doručak zamjenika ministrice Brkića sa NATO Quint ambasadorima  (ambasadori SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije pri NATO-u).