Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2021 22:14
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić u Briselu razgovarao s visokim dužnosnikom Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS)

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić se tokom dvodnevne radne posjete Briselu, 25. marta 2021. godine, sastao sa zamjenikom generalnog tajnika Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za politička pitanja Enrique Moraom.

Na početku sastanka zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da Bosna i Hercegovina cijeni kontinuirani angažman Evropske unije u podršci stabilnosti kao i aktivnosti na jačanju političkih i ekonomskih veza kako unutar regiona zapadnog Balkana, tako i između EU i regiona, osobito imajući u vidu trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19 i sve mjere koje treba slijediti. Zahvalio je EU na neprocjenjivoj potpori pruženoj BiH i regionu tokom kriznih situacija. Iako je i sama EU teško pogođena, pružila je podršku zapadnom Balkanu, uključujući žuran odgovor na najkritičnije medicinske potrebe, podršku u prevazilaženju posljedica krize na zdravstveni i ekonomski sektor, makrofinancijsku podršku, zemlje regiona je uvrstila u programe javne nabave i pomogla na mnoge druge načine. Zamjenik ministrice je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU, te da nema alternativu evropskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti. Naglasio je da će Bosna i Hercegovina s partnerima sa zapadnog Balkana pojačati napore na realizaciji ključnih pitanja u vezi s infrastrukturnom povezanošću, lakšim protokom kapitala, robe, usluga i kvalificirane radne snage. Iskazao je uvjerenje da će se podrška i pomoći EU našoj regionu nastaviti.

Zamjenik generalnog tajnika EEAS-a Mora istaknuo je da je Evropska unija u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenula regionalni projekt vrijedan preko 7 miliona eura za potporu sigurnoj i efikasnoj vakcinaciji populacije širom zapadnog Balkana. Novi regionalni projekt dio je cjelokupne inicijative Team Evrope koji podrazumijeva pokretanje niza regionalnih akcija u korist zapadnog Balkana u ukupnom iznosu od preko 25 miliona eura financiranih iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA). Naveo je da ukupni paket pomoći EU-a za zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19 trenutno premašuje 3,3 milijarde eura, te da sve navedeno pokazuje strateški značaj regiona zapadnog Balkana za Evropsku uniju.