Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.3.2021 16:19
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić na sastancima u NATO-štabu u Briselu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Briselu, gdje je 25. marta 2021. godine sudjelovao na sastanku Političkog komiteta NATO-a, te održao odvojene sastanke s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Bettinom Cadenbach i pomoćnikom glavnog tajnika za operacije Johnom Manzom.
 
Predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Josip Brkić je na sastanku Političkog komiteta NATO-a informirao predstavnike ambasada zemalja članica NATO-a o formiranju, održavanju prve sjednice i načinu rada Komisije, tačnije načinu glasanja i donošenja odluka, ciljevima, zadacima i rokovima. Zahvalio se na odličnoj saradnji NATO-štabu u Sarajevu, Ambasadi Mađarske koja je kontakt ambasada NATO-a sa BiH i svim partnerima iz Saveza. „Zahvalni smo NATO-u na politici otvorenih vrata, što je alat za vrlo plodnu saradnju i zajedničko rješavanje sigurnosnih izazova i rizika. To je istinska vrijednost našeg partnerstva, jer se nijedna zemlja nije u stanju boriti s toliko izazova, posebno istodobno, poput pandemije, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija ili bilo kojeg drugog sigurnosnog izazova“. Diplomate su pozdravile formiranje Komisije, ostvareni napredak u saradnji s Alijansom, učešće BiH u mirovnim misijama i izrazili očekivanje da će naša zemlja nastaviti s neophodnim reformskim procesima.

Na sastancima s pomoćnicima glavnog tajnika, predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Brkić je informirao da je Odlukom Vijeća ministara BiH od 24. februara uspostavljena Komisija kojoj je on na čelu, kao i o održavanju inauguracijskog sastanka na kojem je usvojen poslovnik o radu Komisije, te započete aktivnosti na izradi nacrta dokumenta "Program reformi za 2021. godinu". Dodao je da je rad Komisije transparentan, te da će glavna tema rada Komisije biti tehnička saradnja BiH sa NATO strukturama. Sam konsenzus o saradnji s NATO-om jasno pokazuje da su za BiH reformski procesi prioritet, kako za samu zemlju, tako i za jačanje vladavine zakona i svih ostalih demokratskih principa, te da je stoga bitno iskoristiti aktuelni zamah.

Na sastanku s pomoćnicom glavnog tajnika za politička pitanja i sigurnosnu politiku Cadenbach, predsjedavajući Brkić je istaknuo i da su razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, s krajnjim ciljem uključivanja BiH u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

Doprinos Bosne i Hercegovine u NATO vođenim operacijama i drugim mirovnim operacijama bila je tema razgovora s pomoćnikom glavnog tajnika za operacije Manzom. Predsjedavajući Brkić je tom prilikom naglasio da Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti, smanjenju prijetnji miru, i da je posvećena saradnji i temeljnim demokratskim vrijednostima. Naglasio je da stabilnost i sigurnost Evrope leži i na Bosni i Hercegovini, te da je od 2001. godine u različitim operacijama potpore miru sudjelovalo 1650 pripadnika iz Bosne i Hercegovine.