Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.3.2021 15:23
Ministrica Turković razgovarala sa generalnim sekretarom OIC-a, predsjednikom IDB-a i predstavnicima Poslovnog vijeća KSA-BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, tokom posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u Džedi je održala odvojene sastanke sa predstavnicima OIC-a, IDB-a i Poslovnog vijeća KSA-BiH.

Ministrica Turković je razgovarala sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Yousefom bin Ahmed Al-Othaimeenom. Izrazila je nadu da će naša zemlja, koja trenutno ima status posmatrača, biti u prilici da postane punopravna članica OIC-a.

Tokom susreta je razgovarano i o nabavci vakcina i migrantskoj krizi u BiH. Dogovoreno je da će OIC, u skladu sa svojim mogućnostima, dati doprinos kada je u pitanju rješavanje migrantske krize. Razgovarano i o drugim aktivnostima, čiji je cilj snažnije predstavljanje BiH i situacije u našoj zemlji u OIC-u. 
Ministrica je informisana da Bosna i Hercegovina, iako nije punopravna članica OIC-a, može aplicirati za projekte Fonda solidarnosti, koji se nalazi u okviru OIC-a.

Na sastanku sa predsjednikom Islamske razvojne banke Bandarom Hajjarom je istaknuto da je važno da BiH bude članica OIC-a, a samim time i Islamske razvojne banke, čime bi ostvarili pristup fondovima i kreditima, što do sada nije bio slučaj.
Naglašeno je da, iako naša zemlja nije punopravna članica, IDB će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu kroz projekte, prije svega BBI banke, Sarajevo biznis foruma i Halal foruma.

Savjetnica predsjednika IDB-a Hayat Sindi je prezentovala projekte koje IDB radi u BiH, a čiji je cilj promocija talenata i inovativnih ideja, te osnaživanje žena i mladih. Pohvalila je bh. potencijale u IT sektoru, te iskazala interes za nastavak saradnje sa Ambasadom BiH.

Ministrica Turković se sastala i sa kopredsjedavajućim Poslovnog vijeća KSA-BiH Khalidom A. Othmanom i predstavnikom Vijeća saudijskih komora Samijem M. Abdulghanijem.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da postoji dosta potencijala za saradnju. Privrednici su naglasili da je potrebno ukloniti barijere koje otežavaju investiranje u našoj zemlji, te olakšati procedure i pojednostaviti zakonska rješenja u ovoj oblasti.

Na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje, a ministrica Turković je predstavila oblasti i industrije u Bosni i Hercegovini, koje posjeduju veliki potencijal za investiranje, ali i za plasman proizvoda na tržište Saudijske Arabije.

.