Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.3.2021 21:32
Ministrica Turković se sastala sa generalnim sekretarom Svjetske muslimanske lige, razgovarano o pomoći Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 22. marta 2021. godine u Rijadu sa generalnim sekretarom Svjetske muslimanske lige Muhammedom bin Abdul Karim Al-Issaom.

Ministrica Turković, koja boravi u službenoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji, govorila je o značaju međureligijskog dijaloga u međunarodnim odnosima, te o važnosti da Bosna i Hercegovina bude zemlja iz koje kreću takve inicijative.
U tom kontekstu, naglasila je važnost Srebrenice, koja ima posebnu simboliku, ali i koja zaslužuje svaku vrstu podrške.

Generalni sekretar Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa je rekao da se slaže da Bosna i Hercegovina treba biti centar takvih inicijativa i da će uraditi što god može da pomogne Srebrenici i da se očuva sjećanje na genocid.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima održavanja konferencije, na kojoj će se usvojiti obavezujuće deklaracije. Također, ministrica Turković i generalni sekretar Al-Issa su razgovarali i o mogućnostima pomoći Srebrenici, ali i radu Memorijalnog centra Potočari.