Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.3.2021 19:08
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa saudijskim ministrom za vanjske poslove Adelom al-Jubeirom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 22. marta 2021. godine, tokom službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u Rijadu razgovarala sa saudijskim državnim ministrom za vanjske poslove Adelom al-Jubeirom.

Tokom susreta je razgovarano o mogućnostima intenziviranja saradnje Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, a ministrica Turković je navela najvažnije sektore bosanskohercegovačke privrede, koji bi mogli biti konkurentni na saudijskom tržištu. Istakla je da naša zemlja posjeduje izuzetno značajne turističke potencijale, koji posljednjih godina privlače sve veći broj turista.

Ministri su se usaglasili da je potrebno raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa kroz organizovanje posjeta i bilateralnih konsultacija dva ministarstva, ali i promovisanje investicionih potencijala. U tom kontekstu, naglašena je i važnost rada na finaliziranju memoranduma, protokola i sporazuma između dvije zemlje, koji su u proceduri.

Na sastanku je razgovarano i o pandemiji koronavirusa, najvećem problemu s kojim se suočava cijeli svijet, i koji je ostavio ogromne posljedice na zdravlje i živote ljudi, ali i na ekonomije svih zemalja. Ministrica Turković je upoznala al-Jubeira sa trenutnim problemima u našoj zemlji kada je u pitanju nabavka vakcina, a razgovarano je i o oporavku ekonomije nakon što se završi pandemija. Ministrica je istakla zahvalnost Saudijskoj Arabiji za pomoć i podršku koju godinama pruža Bosni i Hercegovini i njenim građanima.