Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.3.2021 10:19
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju Majlindom Bregu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 17. marta 2021. godine, razgovarala sa generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o trenutnoj situaciji koja se odnosi na pandemiju COVID-19, nabavku vakcina, te iskazale važnost intenziviranja regionalne saradnje u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Generalna sekretarka Bregu je informisala ministricu Turković o statusu implementacije Zajedničkog regionalnog tržišta, sa fokusom na Zelenu agendu i multilateralni sporazum o kretanju sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

Također, ministrica je informisana i o ukidanju roaminga između zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti implementiran od 1. jula 2021. godine.

Ministrica Turković je naglasila da Bosna i Hercegovina snažno podržava Vijeće za regionalnu saradnju kao najvažniju regionalnu organizaciju. Istakla je opredjeljenje naše zemlje za aktivno učešće u Zajedničkom regionalnom tržištu, koji je prihvaćen na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji u novembru prošle godine.

Sagovornice su se usaglasile da regionalna saradnja nema alternativu, te da predstavlja najbolji pravac za ubrzanje evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana.