Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.3.2021 15:10
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u posjetu ministra vanjskih poslova Republike Srbije Nikolu Selakovića

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 17. marta 2021. godine sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem, u okviru njegove dvodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, ministrica Turković i ministar Selaković dali su izjave za medije.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo prilikom ugostiti ministra vanjskih poslova Republike Srbije Nikolu Selakovića istakavši opredjeljenost Bosne i Hercegovine za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa dvije zemlje. Pozdravila je odluku Vlade Republike Srbije za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Pazaru, kao još jedan korak dalje ka razvijanju dobrosusjedske saradnje.

Ministrica Turković se zahvalila za pomoc Republike Srbije našoj zemlji u borbi protiv pandemije koronavirusa, te podsjetila da su i medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine ponudili i pružili pomoć Novom Pazaru tokom pandemije.

“Vjerujem da će naši susreti i posjete u budućnosti biti intenzivniji. U relativno kratkom vremenu imali smo tri sastanka, poslije devet godina nakon što nije bilo zvaničnih sastanaka. Mi smo opredijeljeni da jačamo naše dobrosusjedske odnose, ekonomiju i kulturnu saradnju, da gradimo infrastrukturu i da zajedno radimo na povezivanju cijelog regiona. To je interes obiju zemalja, to je interes naših državljana, naših građana i u tom pravcu nema niti dilema a ne smije biti ni prepreka”, istakla je ministrica Turković.

Ministrica je važnim istakla organiziranje zajedničkih sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije. “Ta praksa je postojala i BiH želi da se i nastavi. Želimo naše odnose intenzivirati i na najvišem nivou jačati našu saradnju”, kazala je ministrica Turković. Ukazala je i na pitanja na kojima treba raditi, a to su pitanje rješavanja međudržavne granice, zaključivanje Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Srbije, rješavanje pitanja nestalih osoba. U tom pogledu, ocijenila je važnim da nadležne institucije dviju država organiziraju zajedničke sastanke i rade na rješavanju ovih pitanja.

Osvrnuvši se na pitanja koja u javnosti izazivaju najviše interesa, a to su slučaj Osmanovića i Mujanovića te najavljena izgradnja hidrocentrale na Drini, ministrica Turković je naglasila da, kada su u pitanju sudski procesi protiv Osmanovića i Mujanovića, postoje vrlo jasni stavovi i pozicije i izrazila nadu da će se ispoštovati sve ono što je zakonski predviđeno u takvim slučajevima. Po pitanju izgradnje hidrocentrale, smatra da je to nadležnost države BiH i da je država ta koja ulazi u međunarodne ugovore i sporazume, ali da se ne isključuju i stavovi izneseni od strane bh entiteta.

Ministrica je posebno naglasila ekonomsku saradnju podsjetivši da je Srbija na trećem mjestu po vanjskotrgovinskoj razmjeni sa BiH. “Naše opredjeljenje je da jačamo ekonomsku saradnju kroz susrete privrednika i o tome svjedoči dogovor članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije o organizaciji zajedničkog ekonomskog foruma u Beogradu”, naglasila je ministrica. Veoma bitnim je ocijenila i izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd i revitalizaciju željezničkog saobraćaja kako bi došlo do poboljšanja komunikacija između naše dvije zemlje ali i šire. “Naše opredjeljenje je jačanje saradnje cijelog regiona posebno pod okriljem Berlinskog procesa, EU i voljni smo razmatrati sve inicijative koje će u tom pravcu doprinijeti boljoj saradnji i komunikaciji. Vjerujem da će naš region čvrstom saradnjom i rješavanjem pitanja brže i snažnije napredovati prema EU”, kazala je ministrica Turković.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković je kazao kako današnji sastanak s ministricom Turković pokazuje koliko su značajni dobrosusjedski odnosi između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine te je naglasio kako je za Srbiju "izuzetno važna stabilnost BiH".

“Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, poštuje njeno ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi smo zainteresovani za stabilnost i mir u regionu i poštovat ćemo svaki dogovor koji bude postojao između oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Selaković.

“Ovaj moj dolazak u Sarajevo je potvrda želje Srbije za intenziviranjem našeg političkog dijaloga. Sada se vodi na nivou ministara vanjskih poslova, ali moguće je nastaviti dijalog na nivou Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH kroz zajedničke sjednice, bilateralne političke konsultacije koje se nisu održavale od 2019. godine. Naši odnosi se odvijaju i na formatima koji nisu samo bilateralni već je uspostavljen i trilateralni format sa Republikom Turskom i odvija se dobrom dinamikom. Od zajedničkog interesa za Srbiju i BiH je da od maja ove godine počne u punom kapacitetu funkcionanisanje našeg zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu”, istakao je Selaković.

Ministar Selaković je rekao da je saradnja Srbije i BiH naročito plodna na polju ekonomije te da su dvije zemlje veliki vanjskotrgovinski partneri što govori i podatak da je trgovinska razmjena tokom Covid godine iznosila preko milijardu i 740 miliona eura. Poručio je kako je ekonomska spona ta koja treba da nas ujedini i učini odnose čvršćim.

U pogledu sudskih procesa koji se vode u Beogradu protiv bh državljana Osmanovića i Mujanovića te izgradnje hidrocentrale na Drini, ministar je rekao: “Bilo bi dobro, mada znam da je nemoguće, kada su ovakve stvari u pitanju, da pokušamo da ih ne politizujemo. Uvjeren sam da možemo uspostaviti praksu češćeg viđanja i da više razgovaramo o svim problemima, da naše radne grupe po pitanju državne granice, nestalih lica, sukcesije i svih ostalih pitanja rade i u budućnosti, čuvajući ono što jesu naši interesi i poštujući ono što zahtjeva poštovanje dva susjeda međusobno”, zaključio je ministar Selaković.