Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.3.2021 16:48
Ministrica Bisera Turković se sastala s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, sastala se u utorak, 16. marta 2021. godine, sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, koji je boravio u jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom održani su tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske. Nakon održanih sastanaka ministrica Turković i ministar Szijjártó obratili su se predstavnicima medija.

Ministrica Turković se zahvalila kolegi Szijjártu na današnjoj posjeti našoj zemlji, istaknuvši da se radi o drugoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u proteklih 11 mjeseci, u vrijeme globalne pandemije koronavirusa.

„Mi duboko cijenimo ovakav odnos Mađarske, i koristim se ovom prilikom da se zahvalim za pomoć koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini, uključujući i onu koja je danas stigla u našu zemlju“, istaknula je ministrica.

Podsjetila je da je Mađarska u periodu 2019-2020. kontakt zemlja za NATO u Bosni i Hercegovini, te da je mandat produžen i na period 2021-2022, kao i da Mađarska radi na prenošenju svojih iskustava Bosni i Hercegovini u procesima EU i NATO integracija.

Obzirom da Mađarska od 21. maja 2021. godine preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope na šest mjeseci, kao i predsjedavanje Višegradskom grupom (V4) na godinu dana, poželjela je zvaničnicama Mađarske, a prije svih kolegi Szijjártu, mnogo uspjeha u radu. Izrazila je nadu da će predsjedavanje Vijećem Evrope biti obilježeno implementacijom presude „Sejdić – Finci“.

„Odnosi između naše dvije zemlje su izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja, a današnje potpisivanje Sporazuma u oblasti sporta, još je jedan korak u unapređenju naših odnosa. Želim da pozdravim i veliki broj potpisanih ugovora između dvije države, te da izrazim nadu da će u skorije vrijeme doći do potpisivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske o razmjeni i zaštiti tajnih podataka. U pripremi su i sporazumi koji se odnose na prevenciju i borbu protiv terorizma i kriminala, kulturnu, obrazovnu i naučnu saradnju, te memorandumi o saradnji u oblasti mladih i obrazovanja“, istaknula je ministrica.

Naglasila da je jačanje ekonomskih odnosa između dvije države izuzetno važno, te da je BiH  opredijeljena da značajnije bude prisutna na tržištu Mađarske, kao i da kroz poslovne forume i susrete privrednika unaprijedi saradnju.

Ministrica je istaknula da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uz pomoć Ambasade Mađarske i NATO štaba, uspostavilo Komisiju za saradnju sa NATO-om, te da je nadalje važno što prije započeti proceduru izrade novog „Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020 – 2021“.

„Cijenimo zalaganje za brži pristup Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koje Mađarska čini bilateralno i kao članica Višegradske grupe. Posebno cijenimo posvećenost i napore Komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Olivera Varheljija“, istaknula je ministrica.

„Imajući u vidu slabosti koje je pokazao mehanizam COVAX, i činjenicu da još uvijek nismo dobili vakcine koje smo naručili i platili, smatram da isporuka vakcina mora biti ravnomjernija i pravednija. S obzirom na trenutnu situaciju, i brojnost stanovništva koje se treba vakcinisati, nama je potreban snažniji angažman EU u narednom periodu. Rješavanje ovog problema bi poslalo i važne poruke zemljama zapadnog Balkana, da ovaj region nije izostavljen i da će u budućnosti biti dio Evropske unije“. 

Mađarski ministar Szijjártó podvukao je da je za njegovu zemlju od izuzetne važnosti sigurnost i razvoj regiona zapadnog Balkana jer je to garancija i za evropsku sigurnost i razvoj. „U fokusu mađarske vanjske politike podrška zemljama regiona. Zapadnom Balkanu potrebna je pomoć i podrška s obzirom da se nalazi pod dvostrukim pritiskom - masovnih migracija i pandemije. Budući da Mađarska pomaže konkretno zemljama zapadnog Balkana, a ne samo verbalno, danas smo dostavili u BiH 40.000 PCR testova jer masovnije testiranje može usporiti sam proces zaraze“, podvukao je ministar.
Govoreći o pitanju migracija, mađarski ministar je istaknuo da je Mađarska spremna da u BiH pošalje jedinicu od 15 članova Granične policije koji bi pomogli u čuvanju granica.