Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2021 16:51
Ministrica Bisera Turković u Briselu održala odvojene sastanke sa četvero zastupnika u Evropskom parlamentu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković održala je 10. marta 2021. godine u Briselu odvojene sastanke sa četvero zastupnika u Evropskom parlamentu.

Ministrica se najprije sastala sa zastupnikom i predsjedavajućim Delegacije EP za odnose sa Bosnom i Hercegovinom Romeom Franzom, a potom i zastupnikom u Evropskom parlamentu Klemenom Grošeljom iz Kluba Renew Europe. Grošelj je izvjestilac iz sjene za Bosnu i Hercegovinu i predsjedavajući neformalne Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu.

Na sastancima je razgovarano o trenutnim odnosima i političkoj situaciji u našoj zemlji, te problemima s kojima se susreće Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji.

Ministrica je razgovarala i sa zastupnicom u Evropskom parlamentu i izvjestiteljicom iz sjene za Bosnu i Hercegovinu iz Kluba Zelenih/Evropski slobodni savez Tinekom Strik. Na sastanku je razgovarano o upravljanju migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini.

Parlamentarka Strik je prošle godine boravila u Unsko-sanskom kantonu povodom migrantske krize u svojstvu izvjestiteljice za našu zemlju.

Posljednji sastanak je održan sa zastupnikom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu potpredsjednikom EPP-a Paulom Rangelom.