Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2021 16:18
Ministrica Turković u Briselu razgovarala sa komesarkom Europske unije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 10. marta 2021. godine u Briselu razgovarala sa komesarkom Europske unije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.

Tom prilikom, ministrica dr Bisera Turković je upoznala komesarku Johansson o dogovoru koji je, na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH, postignut u vezi saradnje Bosne i Hercegovine sa EUROPOL-om, kao izuzetno bitnog elementa saradnje BiH i EU, te jednog od važnih zahtjeva EU prema Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.
 
U kontekstu aktuelne migrantske krize u Bosni i Hercegovini, ministrica je spomenula Plan mjera i aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini.  U tom pogledu, informisala je i o procesima zaključivanja sporazuma o readmisiji sa drugim zemljama, a koji su u toku.
 
U nastavku razgovora, ministrica Turković je upoznala komesarku Johansson o stanju i problemima oko vakcinisanja u BiH i kašnjenja sa isporukom vakcina u okviru COVAX mehanizma, te apelirala za aktivniji angažman Europske unije u ovom domenu.

Komesarka Johansson je pozdravila postignuti napredak u pogledu saradnje BiH sa EUROPOL-om, istakavši kako očekuje dalje jačanje i intenziviranje saradnje u oblasti sigurnosti. Komesarka je posebno pohvalila značajan napredak koji su vlasti u BiH ostvarile u pregovorima o sporazumima o readmisiji, kao jednog od ključnih koraka u kvalitetnom upravljanju migracijama.

Na kraju razgovora, sagovornice su razmijenile mišljenja o statusu i ulozi koju Frontex može da ima u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.