Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.3.2021 13:45
Ministrica Turković danas u Briselu razgovarala sa potpredsjednikom Europske komisije Margaritisom Schinasom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 10. marta 2021. godine u Briselu razgovarala sa potpredsjednikom Europske komisije za promociju europskog načina života Margaritisom Schinasom.

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost za pomoć koju je Europska unija pružila Bosni i Hercegovini tokom prvih valova pandemije COVID-19.
 
Tokom susreta, ministrica je ukazala na probleme s kojima se naša zemlja suočava u nabavci vakcina protiv koronavirusa i naglasila da očekujemo znatno veći angažman EU u osiguravanju vakcina  za BiH putem COVAX mehanizma, što bi poslalo snažnu političku poruku.

Potpredsjednik Europske komisije Schinas je istakao značaj posjete ministrice Turković Briselu koja, kako je rekao, simbolizira posvećenost Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji. Ukazao je na važnost pitanja vakcina i istakao da je u stalnom kontaktu sa zemljama članicama s ciljem da se ovaj proces ubrza. Međutim, delikatan ekvilibrij ponude i potražnje čini ovu situaciju težom, dodao je Schinas.

Na sastanku je također razgovarano o uspostavljanju vjerskog i međureligijskog dijaloga kao i upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini. Potpredsjednik Europske komisije je ocijenio izuzetno važnim nastavak aktivnosti za unapređenje procesa upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

Iskazana je obostrana želja za snažnijom saradnjom u svim pitanjima koja se odnose na proces EU integracija.