Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.3.2021 21:11
Ministrica Turković posjetila Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Albaniji i naselja u kojima žive Bošnjaci

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, tokom boravka u radnoj posjeti Republici Albaniji, posjetila je Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Draču i naselja u kojima žive Bošnjaci na ovom području.

Tokom posjete, ministrica Turković je razgovarala sa počasnim konzulom naše zemlje u Republici Albaniji Fikretom Klarićem, ali i drugim istaknutim Bošnjacima iz ovog kraja, koji su okupljeni oko Udruženja Bošnjaka “Zambak”.

Počasni konzul Klarić je informisao ministricu Turković da u Albaniji živi oko 10.000 Bošnjaka, a da ih oko 7.000 živi u okrugu Drač. Podsjetio je da su Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine 1865. godine krenuli za boljim životom prema Turskoj, te da se jedan od brodova pokvario upravo kod Drača, gdje su i ostali da žive narednih 156 godina.

Dodao je da su Bošnjaci 2017. godine, odlukom Parlamenta Republike Albanije, dobili status nacionalne manjine u ovoj zemlji.

„Duboko cijenimo napore koje ste vi i vaši preci uložili u proteklih 156 godina na očuvanju naše tradicije, običaja, kulture i jezika. Posebna vrijednost je činjenica da ste na ovom prostoru njegovali i potpuno očuvali naš bosanski jezik.

Važno je da nastavimo naše povezivanje, ali i da zajednice Bošnjaka u Albaniji i Albanaca u Bosni i Hercegovini, budu most koji će dodatno povezivati dvije prijateljske zemlje“, kazala je ministrica Turković.

Ministrica Turković je tokom posjete upoznata o aktivnostima bošnjačke zajednice u oblasti kulture, obrazovanja i sporta, a posjetila je i naselje Borak i osnovnu školu, u kojoj će 220 učenika, između ostaloga, učiti i bosanski jezik.