Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.3.2021 20:47
Ministrica Bisera Turković posjetila Western Balkans Fund u Tirani

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u sklopu posjete Republici Albaniji, posjetila je Western Balkans Fund u Tirani i razgovarala sa izvršnim direktorom WBF-a Gjergjom Murrom.

Radi se o fondu kojeg su krajem 2015. godine osnovali šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, a čiji cilj je podsticanje saradnje između Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, te jačanje susjedskih odnosa i regionalno povezivanje.

Tokom razgovora je istaknuto da rad ovog fonda ima višestruk značaj, jer kroz realizaciju zajedničkih projekata povezuje ljude u cijelom regionu.

“Ovaj fond ima veliki značaj posebno za mlade generacije, jer kroz svoj rad u različitim zemljama treba da nauče da poštuju, uvažavaju i razumiju jedni druge. Saradnja na ovim prostorima je neophodna, jer samo na takav način možemo imati razvijen i stabilan region, te napredovati ka Evropskoj uniji”, kazala je ministrica Turković.

Na sastanku je istaknuto i da je najava ponovnog otvaranja ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji važan potez koji će doprinijeti poboljšanju odnosa dvije zemlje, ali i povećati interes bh. organizacija za prijavljivanje na pozive Western Balkans Funda.