Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.3.2021 22:49
Ministrica Bisera Turković se sastala sa predsjednikom Republike Albanije, ministricom vanjskih poslova i predsjednikom Parlamenta

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 5. marta 2021. godine, tokom radne posjete Republici Albaniji, održala niz sastanaka sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ministrica Turković se sastala sa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom, ministricom za Evropu i vanjske poslove Oltom Xhackom i predsjednikom državnog Parlamenta Gramozom Rucijem. Također, upriličen je i susret delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije.

Na sastancima sa visokim zvaničnicima Albanije je razgovarano o unapređenju odnosa između dvije prijateljske zemlje, prije svega u oblasti ekonomije, trgovinske razmjene i kulture. Istaknuta je važnost intenzivnijeg održavanja bilateralnih konsultacija, a u fokusu razgovora je bila i regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana, te problemi s kojima se susreću države u ovom dijelu Evrope.

„Regionalna saradnja ostaje ključni i nezamjenjivi faktor na našem putu ka Evropskoj uniji. Opredijeljeni smo da promovišemo mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u našoj regiji, kao i jačanje regionalne saradnje kroz izgradnju povjerenja i jačanje u regiji i postizanje strateških ciljeva i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Evropski put cijelog regiona nema alternativu. Ostajemo posvećeni uklanjanju svih prepreka koje koče ekonomski razvoj. Vjerujem da će nam ovaj okvir omogućiti da riješimo postojeće probleme“, kazala je tokom posjete ministrica Turković.

Na sastancima je data saglasnost za otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji. Sagovornici su se usaglasili da će ponovno otvaranje ambasade biti važan iskorak u jačanju odnosa između dvije zemlje.

Ministrica Turković će tokom posjete održati i druge sastanke na kojima će se razgovarati o jačanju regionalne saradnje, te snažnijem povezivanju Bosne i Hercegovine i Albanije.