Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.2.2021 16:18
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s ambasadorom Republike Grčke Dimitriosom Papandreouom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je u posjetu ambasadora Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreoua, dana 23. februara 2021. godine.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Grčke vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, te je iskazana spremnost za unapređenjem sveukupnih bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje.

U cilju daljnjeg jačanja sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Grčke ambasador Papandreou je uručio zamjeniku Brkiću prijedlog Memoranduma o saradnji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke za ubrzanje procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ambasador je naglasio spremnost Vlade Republike Grčke, da u cilju pomoći i potpore BIH u procesu EU integracija, na ekspertnom nivou stave na dispoziciju Ministarstvu vanjskih poslova BiH jednog svog diplomatu, eksperta iz navedene oblasti. Jedna od tema susreta bila je i razmjena i uzajamna potpora kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

Ambasador je informirao zamjenika Brkića o održanom ministarskom sastanku u Ateni, dana 11. februara 2021. godine, gdje su pored ministra vanjskih poslova Republike Grčke sudjelovali ministri vanjskih poslova Kipra, Egipta, Bahreina, Francuske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa i zabrinutosti, s ciljem daljnjeg jačanja saradnje i aktivnog doprinosa konsolidaciji mirovne stabilnosti i sigurnosti u širem regionu.

Tokom sastanka naglašen je značaj održavanja bilateralnih konzultacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Grčke. Zamjenik Brkić izrazio je zadovoljstvo što će biti domaćin zamjeniku ministra vanjskih poslova za ekonomske odnose na bilateralnim političkim konzultacijama koje će se održati u drugoj polovici aprila u Sarajevu, kako je najavljeno tokom sastanka ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom, 29. januara 2021. godine u Sarajevu.