Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.2.2021 19:17
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa ambasadorom Države Palestine Rezeqom Namoroom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 16. februara 2021. godine, razgovarala sa ambasadorom Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqom Namoorom.

Ambasador Namoora je informisao ministricu Turković o trenutnoj situaciji u Palestini, te dodao da palestinsko rukovodstvo podržava započinjanje pregovora koji će biti utemeljeni na međunarodnom pravu. Također, dodao je da je predsjednik Palestine, nakon dogovora između političkih opcija u ovoj zemlji, raspisao opće i predsjedničke izbore, koji će biti održani u maju i julu 2021. godine.
Kazao je da se radi o važnom iskoraku u ovoj zemlji, jer će građani imati priliku da biraju vlast. Ambasador je naveo da očekuje i podršku Bosne i Hercegovine, u skladu sa mogućnostima naše zemlje.

Ministrica Turković je istakla da Bosna i Hercegovina podržava sve konstruktivne napore koji se čine u pravcu mirnog rješavanja palestinskog pitanja, te uspostavljanja trajnog mira u ovom dijelu svijeta.
Naglasila je da je cilj naše zemlje da bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Palestine bude bolja i dinamičnija, posebno u oblasti ekonomije, a koja će biti od interesa dvije prijateljske države.

Ministrica je dodala da je u budućnosti potrebno intenzivirati saradnju u različitim oblastima, razmjenjivati iskustva dvije zemlje, te da će Bosna i Hercegovina podržavati palestinski narod i državu, u skladu sa mogućnostima naše zemlje.