Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.1.2021 14:37
Ministrica Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Ita Makota

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 4. januara 2021. godine u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Ita Makota.

Na sastanku je istaknuto da naša zemlja i Japan imaju dobre bilateralne odnose i da postoji obostrani interes za unapređenjem odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i sporta.

Ministrica Turković zahvalila se za sveukupnu podršku i pomoć Japana Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, kroz razne donacije i projekte. Izrazila je nadu da će sa bh. strane uskoro biti okončane procedure davanja saglasnosti na odluke koje se odnose na pomoć Japana za kupovinu medicinske opreme u skladu sa potrebama medicinskih ustanova u BiH.  Ministrica je također izrazila zahvalnost Japanu za kontinuiranu podršku našoj zemlji na njenom putu ka EU i NATO.

Ambasador Makoto je kazao kako Japan želi razvijati uzajamno povjerenje i prijateljske  odnose sa BiH, te podsjetio kako se u februaru ove godine navršava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. Posebno je ukazao na projekte u oblasti zdravstva za kupovinu medicinske opreme i projekat vezan za podršku Graničnoj policiji BiH.
 
Sagovornici su se složili kako bi se u narednom periodu, s ciljem dodatnog unapređenja bilateralnih odnosa, trebale održati bilateralne konsultacije dviju zemalja. Izrazili su zadovoljstvo dobrom saradnjom u brojnim međunarodnim organizacijama.

Ambasador Makoto je ponovio poziv ministrici Turković da posjeti Japan. Također, ministrica Turković uputila je poziv ministru vanjskih poslova Japana za posjetu Bosni i Hercegovini.