Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.11.2020 19:14
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa britanskom ministricom Wendy Morton

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 11. novembra 2020. godine telefonom razgovarala sa ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova Wendy Morton.

Ministrice su razgovarale u predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te o važnom iskoraku koji je napravljen kada je u pitanju održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina.
Ministrica Turković se zahvalila Velikoj Britaniji na doprinosu u razvoju Bosne i Hercegovine, koja je svoje projekte i podršku fokusirala na konkretne oblasti poput odbrane.

Tokom razgovora, ministrice su govorile i o aktivnostima na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, s obzirom da ova zemlja više nije članica Evropske unije. Sagovornice su izrazile očekivanje da će sporazum, koji se trenutno nalazi u proceduri u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, biti zaključen do kraja ove godine.

Razgovarano je i o Komisiji za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, za koju su provedene sve potrebne procedure, ali koja još uvijek nije imenovana. Ubrzanje rješavanja ovog pitanja se očekuje u narednom periodu.

Obilježavanje godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma je također bila jedna od tema današnjeg razgovora ministrica Turković i Morton. Istaknuto je da godišnjica Sporazuma treba biti obilježena dostojanstveno, uz uvažavanje svih građana i sjećanje na žrtve u Bosni i Hercegovini.