Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.10.2020 19:36
Ministrica dr Bisera Turković primila u posjetu ambasadora Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreua

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 14. oktobra 2020. godine u posjetu ambasadora Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreua.

Na sastanku je istaknuto je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Grčke vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, te izražena želja za unapređenjem odnosa, posebno ekonomskih.

Tokom susreta ministrica je izrazila zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Istaknula je da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije kako bi BiH već naredne godine imala kandidatski status za članstvo u EU. Naglasila je da bi ta odluka predstavljala snažnu poruku građanima naše zemlje.

Ambasador Papandreou je naglasio da je jedan od prioriteta grčke vanjske politike evropska budućnost Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana. Podsjetio je da je 2013. godine potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Grčke o saradnji u području earopskih integracija, te da je Grčka spremna pružiti svu moguću tehničku i stručnu pomoć našoj zemlji kako bi se ubrzale integracije.

Tokom susreta je naglašen značaj održavanja bilateralnih konzultacija između Ministarstava vanjskih poslova BiH i Grčke kao i Poslovnog foruma dvije države.